Bemutatkozás


A Szatmári Családi Pincészet 2003 óta működik Szigliget déli lejtőjén a Vár és a Balaton közötti Antal hegyen. A pincészetet és az üzemeltető Szigliget Borok Kft-t a helyi borász barátommal Szántó Zsolttal hoztam létre. Jelenleg kizárólag a saját termő területünkről gondosan kezelt, válogatott és szüretelt szőlőinket dolgozzuk fel. Az ültetvényeink nagysága 4h ezen kívül még a birtokhoz tartozik közel 5h telepítésre váró remek terület.

Boraink érlelése, kezelése 15db 10 hektós rozsdamentes tartályban valamint 11db 10h-s fahordóban történik. Szívesen kísérletezünk technológiákkal, módszerekkel, mint például szüret megválasztásánál a DMR módszer vagy akár hordók tekintetében a 2006-os évjáratnál a kőrishordós kísérlet. A pincészet jelenleg csak fehér fajtákkal foglalkozik, de gondolkozunk a jövőben kék szőlő telepítésén. Nagy hangsúlyt fektetünk megfelelő tőketerhelés mellett az ásványos karakterű Vulcanus fajtára, melyből véleményünk szerint egy nagyformátumú Hungarikum készíthető.

Borkülönlegességeink közé tartozik a DMR módszerrel készült 2008-as Olaszrizlingünk, melynek lényege, hogy a tervezett szüreti időpont előtt 10-30 nappal a szálvesszőt levágva hatást gyakorolunk a szőlő érésfolyamatára. E folyamat során a szőlőbogyóban a cukor, savak, az íz és aromaanyagok koncentrálódnak, mert a szálvessző levágása miatt a fürt jelentős mennyiségű vizet veszít. A DMR módszerrel készített borok ízükben, jellegükben hasonlítanak a kései szüretelésű borokhoz.


Badacsonyi borvidék

Terület: 1797 hektár.

A Badacsony mellett ide tartozik a Szent György-hegy, Csobánc, Gulács és Szigliget. A badacsonyi borvidék a fehérborok termő területe. Klíma: Kiegyenlített, szubmediterrán jellegű. A borvidék szubmediterrán mikroklímáját a kedvező lejtésű területek, a hideg északi széltől védő bazaltfalak és persze a Balaton adja, amelynek tükre a nap sugarát megsokszorozva veri vissza a dűlőkre. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, valamint biztosítja a levegő magasabb páratartalmát. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. Sok napsütés jellemzi, védett az északi széltől. Talaja: változatos, vulkanikus eredetű.
A borvidék jellegét, az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt lepusztult bazaltkúpok kedvező talaja adja meg.

Jellemző szőlőfajták:

Olaszrizling a legelterjedtebb - lágy, savai tompák, keserű mandulára emlékeztető zamatú. Jó évjáratban aszú is készül belőle.

Szürkebarát a leghíresebb - zamatos, tüzes, harmonikusan gömbölyű, magas alkoholtartalmú bort ad ezen a területen.

Kéknyelű - "úri szőlő" - jó minőségű, de keveset terem, mert nehezen termékenyül. Diszkrét, fűszeres bukéval, nemes eleganciával bír.

Sok művész és tudós ember adózott egy-egy művel a táj varázsának, és az sem véletlen, hogy Badacsony borát az "istenek nektárjának" nevezték. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas extra-, alkohol- és savtartalmúak.