Vulcanus 2011


A Szürkebarát és a Budai zöld keresztezéséből származó nemesített, különleges fajta. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. 1959-ben telepítette el a magoncokat, 1961-tol az anyatokék értékelését, a fajtajelöltek kiválasztását, elszaporítását, a szaporulat értékelését, a fajtajelöltek termesztési értékének vizsgálatát Kiss Ervin és Kiss Ervinné végezte. 1995-tol a fajtajelöltekkel kapcsolatos vizsgálatokat Májer János és munkatársai folytatták tovább. A Vulcanus, hasonlóan a rózsakőhöz, többszörösen badacsonyi fajta: az itteni kutatóintézetben nemesítették, jellegzetesen badacsonyi szőlők felhasználásával. A Vulcanus két „szülője” a szürkebarát és a budai zöld, a keresztezés egyik fő indoka nyilvánvalóan az lehetett, hogy a szürkebarát kedvessége, gyümölcsössége és beltartalmi értékei mellé a budai hozza be az értékes savgerincet. A terv sikerült, az új fajta szépen egyesíti magában két szülője minden jó tulajdonságát, képessé válva arra, hogy igazán nagy borokat adjon. A Badacsonyi borvidéken jelenleg nincs sok Vulcanus, az egyik legnagyobb ültetvény a mi pincészetünknél terem ebből az izgalmas fajtából.

Intenzív, markáns fellépésű bor, már az illat utal az élénk savtartalomra. Mély, erőteljes mineralitás mutatkozik az illatban. A jó kezdést követően zamatban erősít ez a bor: itt a zamat nyújt játékosságot, vibrálást, komplexitást, de az illat is szépen fejlődik, alakul. Ez újra egy „hordómentes” tétel, de a megfelelő harmónia és a feszes szerkezet az acéltartályokban is tökéletesen ki tudott alakulni. Igazi különlegesség ez a bor, az ínyencek nagyon szokták szeretni önmagában is, de ételek mellett is kitűnően megállja a helyét.Vulcanus 2006


A mély, aranyló szín már első pillantásra jelzi, hogy egy nagyon érett bor került a poharunkba. Az illat, a hosszú palackos érlelés különlegessége szintén határozottan mutatkozik meg. Egy 6 éves nagy fehérbor minden nagyszerűségét megadja nekünk ez a tétel, még teljesen élénk, fejlődőképes, ugyanakkor a korosság értékeit felvonultatja. A mineralitás mellett füstösség is érződik illatban, de ez a jegy inkább köthető a talaj ásványosságához, mint a hordós érleléshez. Illatban aszalt trópusi gyümölcsök, szárított banán kavarognak, a zamat komplexitásában egy kis chili-paprika is felbukkan, egzotikus hangulatot varázsolva poharunkba. A dohány jellegzetes illata szintén bevillan. A korty jellegzetességét a még nagyon élénk, virgonc savak adják, meghatározó elem a fűszeresség is. Önmagáért is nagyon szeretjük ezt a bort, de szintén becsüljük benne azt, hogy megmutatja nekünk, mennyire hosszan és eredményesen érlelhető Szigligeten kedvenc badacsonyi fajtánk, a Vulcanus!Rózsakő 2011


A kéknyelű és a budai zöld keresztezése. Illata jóval intenzívebb az átlagosnál, kissé már parfümös, de nagyon kellemes. Jó értelemben behízelgő bor, nem csak az illata, zamata is. Levegőzés hatására alakul, fejlődik: érkezik az ásványosság. Eleinte nem érződnek a szép savak, de rövid idő múlva befutnak, és kellő határozottsággal mutatják magukat. A zamat, a korty harmonikus, az alkoholmennyiség üdítően mérsékelt: 12,5 százalék, eköré hibátlanul épül fel a struktúra. Manapság gyakran hallunk arról a trendről, hogy egy bor egyszerre legyen tartalmas és alacsony alkoholtartalmú. Az ilyen trendek vadászói feltétlenül kóstolgassanak Rózsakövet!

Titokzatos, izgalmas, felfedező lelkeknek való bor ez, méltó utóda „szüleinek”. A kéknyelű, Badacsony arisztokratája, amely nem porozza önmagát, erre való szolgálója, a budai zöld. Utóbbit egy ideig nagyon ritkán hozták piacra önállóan, kemény savai miatt durvának, tenyeres-talpasnak ítélték, de mostanában egyre szebb tételekkel találkozni palackban is. A fajtát Badacsonyban állította elő 1957-ben Dr. Király Ferenc, a szőlő neve a Badacsony-hegyen található, legendás "Rózsakő" elnevezésű bazaltkőtől ered. A legenda így szól: ha egy fiatal pár, háttal a Balatonnak, ráül a kőre, még abban az évben összeházasodnak. A rózsakő egyes ültetvényekben a kéknyelű porzójaként jelenik meg, vagyis átveszi a budai zöld szerepét.

 

Rizlingkő 2011


A Rizlingkő két fajta borának házasítása: a hagyományt képviselő olaszrizling és az újítást megjelenítő Rózsakő találkozik benne. A 20 százalék rózsakő nem egyszerűen lágyítja az olaszt, egy teljesen új bort eredményez ebben az esetben a két,  önállóan is kitűnő fajta találkozása. A pincénél mi nagyon szeretjük az Olaszrizlinget, de kedvencünk lett a Rizlingkő is. Nyerő illat, pompás ívben fejlődik, új rétegek jelennek meg folyamatosan, ránk köszön például a fenyőgyanta is. Vibrál ez az illat, komplex, csupa izgalom. A zamatban kellemes fanyarság, harmonikus bor, mindene a helyén. Az olaszrizlinges mandula kikacsint az ízek közül, ez is szerethető a Rizlingkőben. Utóíze nagyon hosszú, tartalmas, a mandulásság itt is dolgozik. Több borunknál is érezzük, gyakorlatilag mindegyiknél, de talán a Rózsakő a legtipikusabban „odafigyelős” tételünk. Érdemes időt szentelni neki, a klasszikus módon, kis kortyokban, elemzősen kóstolni. Ekkor mutatja meg ugyanis a legszebb rétegeit, valamennyi értékét.Zeus 2011


Mélyebb színe is mutatja, hogy a tétel egyik fele hordóban, másik fele tartályban fejlődött. Különleges, igen összetett és nagyon szép illat, virágokkal, fűszerekkel, mindenféle egyéb izgalmakkal. Zamatában az élénk, üde és finom savak a meghatározóak, ezt a jellegzetességet nyilván egyik felmenőjének, az ezerjónak köszönheti. A kortyban megjelenik a gyümölcsösség és az ásványosság is.  A másik ős a bouvier. A Zeus a Balatoni régió különlegessége, hiszen szinte kizárólag Badacsonyban, Balatonfüred környékén, a Balaton-felvidéki borvidéken és a Somlón található meg ez a fajta, ezeken a borvidékeken is mindössze 6-7 hektáron terem.

Az ezerjó és a bouvier keresztezéses nemesítéséből három különböző fajta született: a zenit, a zengő és a Zeus. A Zeus 1956-ban született, önálló fajtaként 1994-ben kapott állami elismerést, a zenit 1976-ban, a zengő pedig 1982-ben. Mindhárom „Z” betűs fajta kedveli a vulkáni altalajt és a gazdag ásványosságot, így tehát a Zeus kitűnően érzi magát nálunk, Szigligeten. A „Z betűsök” közül leginkább a Zeus ad magas extrakttartalmú bort.Olaszrizling 2011


Élénk és komplex illatú bor, vérbeli olaszrizling. Illatában egyszerre jelenik meg a vulkanikus talaj üzenete, valamint a fajta szépségei, a virágos és gyümölcsös jegyek. Az illat másik különlegessége a folyamatos mozgás, fejlődés: újabb és újabb érdekességek lépnek elő, ha kellő időt és figyelmet szentelünk a bornak és hagyjuk levegőzni a pohárban. Jó savú, harmonikus, teljesen száraz és nagyon tiszta bor. A korty mélysége és zamatai mellett a frissességet érzékelve jó gondolatnak fogjuk tartani, hogy ez a bor nem kapott hordós érlelést: az alapanyag gyümölcsössége és a termőtalaj ásványossága szinte érintetlenül került a palackba. Hosszú és tartalmas utóízében megmutatkozik a fajtára jellemző mandulás jegy.

Az olaszrizling főhadiszállása a Badacsonyi Borvidék, mintegy 700 hektáron terem nálunk ez az izgalmas fajta. Magyarországon a minőségi bort adó fehér szőlőfajták közül az olaszrizling áll az első helyen: csaknem 4700 hektáron terem. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összesen 97 (!) fehér szőlőfajtát tart nyilván, ám ezek közül nagyobb mennyiségben az olaszrizlingen kívül csak néhány (a furmint, a chardonnay, a cserszegi fűszeres) terjedt el az országban. Az olaszrizling a 22 hazai borvidék többségének kínálatában megtalálható és jó kezekben nagyon magas minőségre képes!

 

Mámor Muskotály gyöngyözőbor 2011


Félszáraz gyöngyözőbor, 16 gramm/liter maradékcukorral. A fajta jellegzetességeit szépen mutatja, de nem a túlzó parfümösség jellemzi: karakteres és egyensúlyos tétel. Nyáron, jól behűtve nem kizárólag a hölgyek kedvence. Tartalmas, minőségi alapanyagból készülő „szórakoztató” ital, komoly étkezések előtt is nagyszerű köszöntőbor.
A Badacsonyi borvidéken mintegy 40 hektáron terem az ottonel muskotály fajta, közel azonos területen, mint a kéknyelű. A második legelterjedtebb fajta a borvidéken a szürkebarát, utána következik a muskotály és a kéknyelű, a minőségi bort adó fehér szőlők között tehát a harmadik pozícióban vannak Badacsonyban.